Monday, December 15, 2014

Wabi sabi

               Zilele trecute am dat peste un concept foarte interesant, wabi sabi. Curioasa din fire cum sunt (sunt in zodia fecioara, trebuie sa stiu tot:)), am inceput sa cercetez sa vad ce-i chestia asta care suna ca o planta ( la wasabi v-ati gandit si voi, nu? ).
               Wabi sabi e un concept japonez care sustine ca frumusetea este in imperfectiuni, ca este trecatoare si incompleta. Practic nimic nu dureaza, nimic nu e perfect si nimic nu e terminat. Complet in opozitie cu ideea clasica despre frumusetea eterna, perfecta si stralucitoare.
                Conceptul acesta inspirat de Budism, a fost transpus in multe domenii cum ar fi designul interior si pentru unii poate fi un mod de viata si de a privi lucrurile. Sa vezi in imperfectiuni autenticitate, farmec, unicitate. Sa apreciezi mai mult ceva tocmai pentru ca stii ca nimic nu dureaza, sa iti dai seama ca totul e o opera in contiuna transformare.
               Wabi sabi pune accentul pe modestie, simplitate, fara bling bling, o frumusete subtila care te priveste sfiosa nu care urla la tine "look at me". Wabi sabi sarbatoreste trecerea timpului nu o ascunde si mai ales urmele lasate de timp sunt privite si acceptate cu drag. Acum sincer nu sunt ipocrita, cred o fi greu sa mai vezi inca un rid pe fata, sa apreciezi crapaturile unui obiect, sa vezi in simplitate frumusete si nu lipsa.
               Dar concepul de wabi sabi e atat de simplu si autentic fara inflorituri, incat te pune pe ganduri. E real, n-are photoshop and what you see is what you get. E genul de frumusete pe langa care treci de 1000 de ori si nu o observi. Pentru ca nu iese cu nimic in evidenta, pentru ca nu striga la tine, nu are nimic fals sau in plus, pentru ca e dincolo de aparente si iluzii. Si poate de aceea e speciala, pentru ca nu toata lumea o poate vedea.







  sursa foto: http://pitchnine.blogspot.ro/ and the mighty google

No comments:

Post a Comment